Att uppdatera Ubuntu

Skickad

Även om denna artikel är skriven speciellt för Ubuntu finns det många saker här som gäller för andra distros.
Men alla distros är unika, vissa saker man gör i Ubuntu går inte att göra i andra distros och saker man gör i andra distros går inte att göra i Ubuntu.

Det första man ska göra efter att ha installerat Ubuntu (eller vilket OS som helst) är att uppdatera systemet.
Faktum är att varje gång man ska installera något bör man uppdatera systemet.
Här sparkar många gamla windowsanvändare bakut. De har börjat använda linux för att slippa windowsuppdateringar.
Jag kan trösta er med att jag är likadan, jag hatar windowsuppdateringar.
Men ändå uppdaterar jag regelbundet linux någon gång i veckan, så låt mig förklara varför.

En linuxuppdatering är inte samma sak som en windowsuppdatering.
Om du uppdaterar windows, uppdateras då Google Chrome, Steam, Adobe Photoshop och alla andra program i datorn samtidigt?
Nej, självklart inte! De är ju inte en del av windows och det är bara windows man uppdaterar.
Det är den stora skillnaden mellan windows och linux: en linuxuppdatering uppdaterar alla program i linux. Om det kommit en ny version av Google Chrome så uppdaterar man inte Google Chrome som man gör i Windows, utan man uppdaterar linux och får då senaste versionen av Google Chrome på köpet.
I Windows brukar det finnas en ikon som ser ut som en vit väska nere till vänster på skärmen. Det är Microsoft store där man kan installera program. Tänk om Windows fungerade så att när man uppdaterar windows så uppdateras alla program som installerats via Microsoft store. Så fungerar linux.

Nu säger säkert någon gammal windowsanvändare: “NEEEJ, det är ju ännu mer uppdateringer, jag vill ha FÄRRE uppdateringar!!!”
För det första: linux är mycket snabbare än Windows så att uppdatera bara windows tar ofta mer än dubbelt så lång tid som det tar att uppdatera både linux och alla dess program.
Gamla program som inte är uppdaterade är en säkerhetsrisk. Du vill väl t.ex. inte köra en gammal version av Google Chrome och få virus?
Dessutom är det oändligt mycket smidigare att få alla program i datorn uppdaterade med klick, jämfört med att manuellt gå igenom alla program och se om det finns nya uppdateringar att installera.

Dessutom behöver man sällan starta om datorn efter en linuxuppdatering, på samma sätt som man inte behöver starta om windows bara för att man installerar ett program.
Det är bara när själva linux uppdateras som man bör starta om, men inte ens då blir man påtvingad en omstart, utan väljer själv när man startar om.
Dessutom kan man välja hur många uppdateringar man får beroende på vilken distro man kör:
Debian och Ubuntu LTS som uppdateras vart annat år och distros som bygger på dessa har minst uppdateringar.
Sedan kommer vanliga Ubuntu och Fedora som uppdateras en gång i halvåret och distros som bygger på dessa.
Mest uppdateringar har rolling releases som Arch, OpenSUSE Tumbleweed och Debian Sid som alltid får de senaste uppdateringarna hela tiden, så här kan man uppdatera flera gånger i veckan.

Men varför bör man uppdatera linux innan man installerar något nytt?
För att programmen man installerar och använder är en integrerad del av linux.
Uppdaterar man inte innan man installerar nytt kan de gamla programmen som redan fanns installerade på datorn vara äldre än det nya programmet man just installerade och man kan få en mjukvarukonflikt som gör att saker slutar att fungera.
Det bör påpekas att detta är extremt ovanligt så man kommer antagligen inte att råka ut för det – men har man inte uppdaterat systemet på ett halvår och installerar något nytt kan det hända.
Normalt räcker det att man uppdaterar en gång i veckan för att man ska slippa de här problemen.

Hur uppdaterar man då?
Om man bara väntar i några minuter efter man startat linux för första gången efter installation kommer det upp ett fönster som frågar om man vill uppdatera. Samma fönster är inställt på att dyka upp en gång i veckan.
Man behöver inte uppdatera när fönstret dyker upp, utan man väljer själv.
Och man kan ställa in hur ofta fönstret ska dyka upp.

Men om man vill uppdatera själv och inte vänta på att fönstret dyker upp om en vecka?
Klicka på Ubuntu-ikonen längst ner till vänster på skärmen, leta reda på programmet “Software Updates”, ikonen ser ut som ett A i en vit cirkel på mörk bakgrund.
Vill man ändra på hur ofta man får meddelandet letar man reda på programmet “Software & Updates”, ikonen ser ut som ett A i en vit cirkel på blå bakgrund.

Det finns fler sätt att uppdatera, men detta räcker för nu.
Tänk på att det blir mer komplicerat om man använder andra paketerare för att installera program än de som följer med Ubuntu, eftersom man kontrollera varje uppdaterare var för sig.

Skribent